Fredagens ölprovningar på En Öl & Whiskymässa

En Öl & Whiskymässa

Beskrivning

Belgisk Öl & Lakrits – FREDAG 15:00-16:00

Ett lika oväntat som kärt möte!
Har du druckit Gueuze i lakritssugrör tidigare? Sött, salt och syrligt krokar arm när Belgoklubbens Petter Winberg utmanar dina smaklökar och serverar Belgisk öl till lakrits i alla former och nyanser! Välkommen till en annorlunda provning med Belgoklubben!
Pris: 295 kr
Boka här: https://olochwhiskymassa.se/programs/provning-belgisk-ol-lakrits/

Vertikalprova tre årgångar Bötet Barley Wine samt 3 andra öl från Nynäshamns Ångbryggeri – FREDAG 15:30-16:30

Möt Nynäshamns Ångbryggeri med 20 år i branschen! Bryggeriet som går sin egen väg, brygger balanserade produkter och har flera klassiker som Bedarö Bitter, Landsort Lager och Bötet Barley Wine i sin breda portfölj. Ta chansen att få vertikalprova bryggeriets flerfaldigt prisbelönade Barley Wine, hör hur de brygger den, få tips om lagring samt träffa bryggaren bakom ölet. Som bonus testas några av bryggeriets övriga klassiker. Öl som ingår i provningen: Landsort Lager, Bedarö Bitter, Sotholmen Stout, Dragets Kanal Dubbel IPA, Tre årgångar av Bötet Barley Wine
Provningsledare är Andreas Klässman, Marcus Wärme samt Fredrik Pihlqvist
Pris: 190 kr
Boka här: https://olochwhiskymassa.se/programs/vertikalprova-tre-argangar-botet-barley-wine/

Innis & Gunn – Barrel Aged Beer Like No Other – FREDAG 16:30-17:30

Provningsledare: Neil Innis Sharp från Innis & Gunn.
Under denna provning kommer du att få lära dig om hur Innis & Gunn skapar sin öl och vad som gör dem unika. Vi går igenom historian, olika öltyper, bryggprocessen, råvarornas betydelse för slutprodukten. Provningen är på engelska
Vi provar igenom 6 öl från Innis & Gunns sortiment: Original Bourbon Barrel Aged Beer, Blood Red Sky Rum Barrel Aged Beer, Kindred Spirits Tullamore Dew Cask, Toasted Oak IPA, Gunnpowder IPA, Session IPA
Pris: 200 kr
Boka här: https://olochwhiskymassa.se/programs/innis-gunn-barrel-aged-beer-like-no/

Brittisk provning – FREDAG 17:00-18:00

Provningsledare: Peter M Eronson
Storbritannien står bakom flera av världens i dag ledande ölstilar så som porter, IPA, pale ale, imperial stout och barley wine. Ölutvecklingen tog stora steg på de brittiska öarna mellan 1700- och 1900-talet då många nya ölstilar uppenbarade sig och bryggningstekniker utvecklades. Men hur smakar egentligen en brittisk öl och kan man egentligen känna igen på smaken att den kommer från de brittiska öarna. Vi kommer även ta upp skillnaden mellan en brittisk och amerikansk IPA vilket är två vitt skilda öl. Och hur uppkom IPA:n egentligen? Den eviga frågan hos många. Och provningsledaren Peter kommer dela med sig av sin teori. Sedan kan man även skilja på länder inom Storbritannien, nämligen England och Skottland. Här har ölutvecklingen och ölstilar gått åt rakt motsatta håll. Medan de engelska har mer humlekaraktär så är de skotska betydligt karamelliga och maltiga.
Ölstilarna som kommer avsmakas är: Bitter, Mild/brown ale, Porter, Wee Heavy, 80 shilling, Engelsk IPA
Pris: 180 kr
Boka här: https://olochwhiskymassa.se/programs/brittisk-provning/

Chimay – Trappistikonen – Master Class – FREDAG 18:00-19:00

Provningsledare: Fabrice Bordon Brand Ambassador Bières de Chimay
Provningen hålls på engelska
Chimay bryggs enligt anrika traditioner övervakat av trappistmunkar i klostret Notre Dame de Scourmount sedan 1862. Traditionen med Trappistöl går ända tillbaka till S:t Benedict på 500-talet, som påbjöd att munkarna skulle arbeta för att försörja sig själva och hjälpa andra. Nu som då är öltillverkningen noga övervakad av munkarna och dagliga provningar genomförs för att behålla den höga kvaliteten. Den strikta övervakningen är ett av kraven för att få kalla sin öl Trappistöl, ett annat är att klostret ska vara självförsörjande och att överskottet går till hjälpande verksamhet. Under denna provning kommer du att få lära dig massor om historien bakom den världsberömda traditionen att brygga öl på trappistbryggerierna. Vi går igenom lite om ölets historia, bryggprocessen och råvarornas betydelse för slutprodukten. Sist men inte minst går vi in på djupet när det gäller Chimays smakprofil.
Vi provar: Chimay Blå 9%, Chimay Röd 7%, Chimay Vit 8%, Chimay Dorée Goud, Chimay Grande Reserve Rum Barrel Aged 9%
Pris: 200 kr
Boka här: https://olochwhiskymassa.se/programs/chimay-trappistikonen-master-class/

Lambic – Världens mest unika öl – FREDAG 18:30-19:30

Provningsledare: Fredrik Berggren
I denna provning är fokus på suröl och ni får lära er om olika typer av lambic & gueuze från området Pajottenland utanför Bryssel i Belgien. Detta område är ursprungsplatsen för världens mest unika typ av öl som jäser med hjälp av olika mikroorganismer, bakterier och jäststammar som naturligt finns i omgivningen. Resultatet är ett oefterhärmligt öl som inte lämnar någon oberörd. I denna provning leder ölexperten Fredrik Berggren er in i de spontanjästa ölens värld. Fredrik kommer att berätta om historiken bakom ölstilen, kulturen, bryggarna & blandarna och vad som gör Lambic & Gueuze så unikt. Vi testar fem unika öl som ni garanterat kommer att minnas; oblandad lambic, ren gueuze, fruktlamic och en som är smaksatt med Basilika.
Varning; det här är en mycket sur provning… Öl som provas: Oud Beersel Oude Lambiek, Girardin Gueuze Black Label, Lindemans-Mikkeller SpontanBasil, Hanssens Oudbeitje Lambic och 3 Fonteinen Oude Kriek.
Pris: 200 kr
Boka här: https://olochwhiskymassa.se/programs/lambic-varldens-mest-unika-ol/

Ölprovning med O/O – FREDAG 19:30-20:30

På fredagen har ni möjlighet att testa av O/O’s öl tillsammans med Olle. Vi kommer gå igenom ett urval av de öl som O/O har med sig till mässan med betoning på att visa upp delar av hela vårt utbud. Så det kommer bjudas på allt från humligt till Barley Wine och Pilsner. Missa inte denna provning där ett av Sveriges mest hyllade bryggerier berättar om sin ölfilosofi.
Vi kommer ha med oss: Narangi IPA, Pivot Pils, Balamundi Pale Ale, Anniversary Baltic Porter, Long Boil Barley Wine 2017
Pris: 200 kr
Boka här: https://olochwhiskymassa.se/programs/olprovning-med-o-o/

En mörk timme med svart i glasen – Porter-stoutprovning – FREDAG 20:00-21:00

Provningsledare: Otto Lundell
Portern, som var den första industriellt bryggda och över världen spridda öltypen, har betytt mycket både i ölets stora värld och för Göteborg. Porterpedagogen Otto kommer att berätta om dess uppkomst, tillverkning, historia och spridning över världen och i Sverige. Porterns nedgång, stoutens övertagande och den mikrobryggda imperialens segertåg över världen kommer att berättas. Vi kommer att prova fem lokala varianter av porter-stout i olika stilar. Berättandet sker rikt illustrerat i ett högt tempo med många anekdoter. Provningen hålls av Otto Lundell, Sveriges porterorakel nummer ett.
Pris: 170 kr
Boka här: https://olochwhiskymassa.se/programs/en-mork-timme-med-svart-glasen-porter-stoutprovning/

Hitta rätt i öldjungeln – FREDAG 21:00-22:00

Öl är så väldigt mycket mer än den tunna, gula, svagt kolsyrade dryck som de flesta förknippar med öl. Den här provningen riktar sig både till den allätande öldrickaren som vill vidga sina vyer men också till dig som tycker att öl kanske inte riktigt är din grej.
Kvällens djungelguide är Sofie Weidenlöv, en van ölprovare och hembryggare från beertastings.se. Tillsammans provar vi flera alternativa öl som ligger långt i från det gula lager-bubblet som vi normalt kallar öl. Det blir smaksensationer där vi provar allt möjligt mellan sött, surt, rökt och fruktigt men framförallt ska vi ha riktigt skoj!
Vågar du anta utmaningen?
Pris: 180 kr
Boka här: https://olochwhiskymassa.se/programs/hitta-ratt-oldjungeln/

Arrangör

Dela detta event

Visa på kartan